Endoskop ve Endoskopik Sinüs Cerrahisi (ESC) Nedİr?
Endoskop, ucunda ışık ve optik mercekler bulunan ve bu sayede bir ucundan bakıldığında diğer ucundaki görüntüyü doğrudan görme imkanı sağlayan aletlerdir. Endoskoplar burun içerisinde doğrudan göremediğimiz karanlık boşluklarını görmemizi ve hiçbir kesi yapmadan sinüsler içinde işlem yapmamıza olanak sağlar. Endoskoplar bir kamera sistemiyle birleştirilir, görüntü eş zamanlı olarak bilgisayara ve monitöre aktarılır.
Endoskopi ve ESC Hangi Durumlarda Uygulanır?
Endoskoplar burun, sinüs ve bunların komşuluklarını ilgilendiren birçok hastalığın tanı ve cerrahi tedavisinde kullanılmaktadır. Bunlar;
. Kronik Sinüzit (İlaç tedavisine cevap vermeyen)
. Rekürren (Tekrarlayıcı) Sinüzit
. Nazal Polip
. Antrokoanal Polip
. Konka Redüksiyonu (Burun etlerinin küçültülmesi)
. Sinüs Mukoseli
. Burun ve Sinüs Tümörleri
. Beyin-Omurilik Sıvısı Kaçağı (Serebrospinal Rinore)
. Dakriyosistorinostomi (Tıkalı gözyaşı kanalının açılması)
. Koanal Atrezi Onarımı
. Burundaki Yabancı Cisimlerin Çıkarılması
. Burun Kanaması Kontrolü
Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Olur ve Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ameliyat sonrası hafif ağrı olabilir, ağrı kesicilerle kolaylıkla giderilebilir. Endoskopik cerrahide burun şeklinde herhangi bir değişiklik, şişlik ya da morluk olmaz. Ameliyat bitiminde ameliyat sahasına kendiliğinden eriyen tamponlar konulur, burun delikleri açık kalır. Ancak endoskopik cerrahi ile beraber rinoplasti (burun estetiği), septoplasti (deviasyon ameliyatı), konka (burun eti) cerrahisi gibi bir ya da birkaç işlem yapılmışsa burun içine yumuşak silikondan yapılmış esnek tamponlar konur (doyle splint). Çıkarma işlemi 10-15 saniye sürer ve ağrısızdır. Ameliyat olduğunuz gün takiplerinize göre 1 gün hastanede kalabilirsiniz. Ameliyattan sonra 1-2 gün burundan sızıntı şeklinde kanamalar olabilir, Efor gerektirmeyen bir iş yapacaksanız ve ameliyat sonrası herhangi bir olumsuzluk yaşamadıysanız 5. günden sonra çalışabilir, seyahat edebilirsiniz.
Sonuçlar Nasıldır?
Endoskopik cerrahinin sonuçları hastalığa göre değişir. Kronik veya Rekürren sinüzitte başarı %80-90 arasındadır. Nazal polipler tekrarlamaya eğilimlidir, sadece polip olanlarda %20-30, polip+astım+aspirin alerjisi (sampter sendromu) olanlarda %70 tekrarlar. Tekrarlama süresi kişiden kişiye değişir. Bazı hastalarda ameliyattan sonra 6 ay içinde polip tekrarlayabilirken bazılarında 5 yıl sonra tekrarlayabilir. Antrokoanal polipde başarı ortalama %95 dir. Sonuçlarda hastalığın yanında cerrahın deneyimi de çok önemlidir.